bezglutenowe,  bezlaktozowe,  deser,  FODMAP,  Przepisy

Bezglutenowy i bezlaktozowy sernik na kruchym spodzie

Wiele osób w okresie świątecznym prosiło mnie o przepisy ciast, jakie zrobiłam na święta wielkanocne. Prosiły mnie dlatego, ponieważ są to przepisy na ciasta low FODMAP, czyli takie, które można jeść przy zespole jelita drażliwego (IBS). Na pierwszy ogień pójdzie minimalistyczny sernik na kruchym spodzie. Jest przepyszny i w niczym nie ustępuje tradycyjnemu sernikowi. Mój mężczyzna powiedział, że sernik jest nawet lepszy niż ten „tradycyjny” z zeszłego roku. Ta wersja nie jest wegańska, ale z przyjemnością przetestuję wegańską wersję przy kolejnej okazji.

Do wykonania sernika będzie potrzebna forma o średnicy 26 cm, widelec, trzepaczka albo mikser i miarka.

Bezglutenowy kruchy spód 

  • 60 gramów mąki gryczanej
  • 60 gramów mąki ryżowej
  • 30 gramów mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 40 ml syropu ryżowego/prawdziwego syropu klonowego
  • 40 gramów zimnego bezlaktozowego masła albo oleju (rzepakowego, kokosowego)

Bezlaktozowa masa serowa

  • 500 g twarogu bez laktozy
  • 125 g masła bezlaktozowego/oleju kokosowego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 75 g cukru pudru
  • szczypta soli

Wszystkie mąki wraz z sodą oczyszczoną przesiać przez sitko, aby spulchnić mąkę, wszystkie składniki muszą być dobrze ze sobą połączone. Do mieszanki mąk dodać tłuszcz i syrop, po czym porządnie zagnieść, uformować w kulkę, zawinąć w folię i wstawić do zamrażalnika na godzinę.

Okrągłą formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować tłuszczem.

Spód wyciągnąć z zamrażalnika, pociąć nożem i wyłożyć na formę do pieczenia. Zlepić ciasto ze sobą, tworząc jednolitą masę. Nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 16 minut (spód ma być lekko zarumieniony). Wystudzić spód, ponieważ masę serową powinno się wylewać na wystudzony spód.

Białka oddzielić od żółtek, a następnie ze szczyptą soli ubić na błyszczącą, sztywną pianę. Gdy piana będzie ubita, dodać połowę cukru pudru. Utrzeć żółtka z cukrem,  tak, aby powstała gładka, puszysta masa. Do utartej masy dodać ubite białka. Nie mieszać masy zbyt długo, aby ciasto nie wyszło zbyt luźne.

Piec w 170 stopniach, bez termoobiegu, grzałka góra-dół przez 70 minut. Ciasto jest upieczone wtedy, kiedy wyraźnie odchodzi od brzegów. Gdy ciasto będzie upieczone, ciastu należy dać odpocząć w wyłączonym piekarniku o uchylonych drzwiczkach. Ciasto musi spokojnie odpocząć i w spokoju opaść. 🙂

Polecam udekorować borówkami. 🙂

 

 

 

 

Facebook Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.