Białkowe wegańskie curry
Przepisy,  wegańskie,  wegetariańskie

Białkowe wegańskie curry

Jestem pasjonatką kuchni i to takiej mega szybkiej. Myślę, że po tym, jak urodzę drugie dziecko, mój czas skurczy się tak bardzo, że często będę musiała zamienić kuchnię smaczną i efektowną na kuchnię smaczną i szybką.

I wcale mi to nie przeszkadza. Dzisiaj proponuję przykład takiej prostej i szybkiej kuchni – wegańskie wysokobiałkowe curry. Mi osobiście lepiej smakuje, gdy dodamy do niego dressing zrobiony z jogurtu, miety i kolendry (wirtuozi kuchni zdążą to zrobić podczas podsmażania tofu ;)). Oczywiście jogurt można zastąpić jogurtem kokosowym i wtedy utrzymamy opcję wegańską, ale i bez dressingu jest super!

Białkowe wegańskie curry (2 duże porcje):

  • wcześniej ugotowana ciecierzyca (ja taką mrożę w porcjach i wykorzystuję, kiedy jest mi potrzebna do hummusu, czy dań indyjskich), albo ciecierzyca z puszki/słoika,
  • tofu wędzone 200g,
  • średnia cukinia,
  • passata pomidorowa 0,5 litra,
  • natka pietruszki,
  • dwie łyżki oleju do smażenia,
  • przyprawy – kolendra utarta w moździerzu, słodka i ostra papryka, kumin, sól, kurkuma i cynamon w proszku.

Tofu i cukinię pokrój w kostkę. Tofu podsmaż na oleju na złoty kolor – 3 minuty, dodaj cukinię. Dodaj przyprawy i podsmażaj jeszcze pół minuty. Dodaj passatę, duś przez 7 minut na średnim ogniu. Cukinia ma być chrupiąca! Na koniec dodaj odsączoną ciecierzycę, doprowadź do wrzenia (1 minuta). Podawaj z natką pietruszki.

Prawda, że proste?

Dla kogo jest to danie?

  • dla zabieganych,
  • dla kobiet w ciąży,
  • dla diabetyków,
  • jeśli ciecierzyca będzie z puszki i dobrze wypłukana (max. 42 gramy), to i w dicie low fodmap,
  • dla wegan,
  • dla osób w okresie redukcji,
  • dla sportowców.

Facebook Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.