Gryczane pancakes z czekoladą
Blog dietetyczny,  Przepisy

Gryczane pancakes z czekoladą i malinami

Gryczane pancakes z czekoladą i malinami to ciekawa alternatywa dla zwykłych pancakes oraz szybki i prosty pomysł na śniadanie dla każdego. Szczególnie dzieci będą zadowolone z czekolady!

Gryczane pancakes z czekoladą i malinami (12 placuszków)

Proste i wyjątkowo smaczne, sprawdzone połączenie:

  • banan,
  • pół szklanki mąki gryczanej,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • aromat waniliowy,
  • łyżka ksylitolu,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szklanka mleka roślinnego,
  • 3 jaja,

Polewa czekoladowa

  • 30 g czekolady gorzkiem (>70% masy kakaowej),
  • łyżka masła,
  • łyżka ksylitolu.

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zmiksuj i smaż na patelni beztłuszczowej przez minutę z każdej strony. W garnuszku rozpuść czekoladę z masłem i ksylitolem. Polej placuszki i udekoruj je mrożonymi malinami. Smacznego!

Chcesz więcej deserów? Spójrz na mój wegański jagielnik i na tort czekoladowy ze słonym karmelem oraz na bezglutenowy placek z rabarbarem. Jeśli podoba Ci się to, co robię, odwiedź mojego instagrama i FB. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.