Wegańskie lasagne na żytnim beszamelu
Blog dietetyczny,  Przepisy

Wegańska lasagne na żytnim beszamelu

Wegańska lasagne to nie byle co. To kosmos sam w sobie! Jest zwarta, aromatyczna, zapieczona jak należy, sycąca i roślinna.

Moi pacjenci często mają zaburzenia metaboliczne, w tym insulinooporność i często pojawia się problem przy makaronie do lasagne. O ile w większości sklepów można kupić makarony pełnoziarniste, które bardzo dobrze zachowują się w gotowaniu, to z makaronem do lasagne (i tortillami z dobrym składem) nadal jest problem. Proponuję w tym wypadku lekką modyfikację przepisu tak, aby w lasagne znalazło się wystarczająco dużo błonnika pokarmowego. I tutaj do gry wkracza pięknie pachnący żytni beszamel i otręby owsiane, które dodawane są do sosu. Koniec końców – błonnik się zgadza. Możesz mi wierzyć, że wegańska wersja jest wysoce błonnikowa!

Mówiłam już, że jest smaczna?

Wegańska lasagne na żytnim beszamelu

(na naczynie 20×35 cm)

Żytni beszamel:

  • pół litra mleka roślinnego,
  • dwie łyżki mąki żytniej,
  • dwie łyżki oleju,
  • łyżeczka gałki muszkatołowej.

Farsz:

  • 18 płatów lasagne,
  • 30 ml oliwy z suszonych pomidorów
  • 6 suszonych pomidorów,
  • dwie paczki rozmrożonego szpinaku (900 gramów),
  • 500 ml passaty pomidorowej,
  • bazylia, oregano, rozmaryn, tymianek,
  • płatki drożdżowe nieaktywne (można pominąć),
  • kostka tofu naturalnego,
  • cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • duża cukinia,
  • 2 łyżki otrębów (pszennych, żytnich… jakichkolwiek)
  • sól, pieprz do smaku.

Jak zrobić wegańską lasagne?

Uwielbiam prostotę!

Passatę zmieszaj z ziołami i otrębami – bazylią, rozmarynem, tymiankiem, solą i pieprzem (i cukrem albo ksylitolem, to tylko przyprawa do saku). Możesz dodać także natkę pietruszki, selera, lubczyk i inne zioła, które bardzo lubisz. Ja uwielbiam ziołowe potrawy, dlatego dodaję wszystko to, co mam pod ręką – łącznie z miętą i kocimiętką. 🙂

Cukinię umyj i pokrój w cienkie plastry. Tofu odsącz z wody.

Na patelnię wlej oliwę z suszonych pomidorów i gdy będzie gorąca, to przesmaż na niej pomidory suszone, cebulę i czosnek.

W innym garnuszku przygotuj beszamel – wlej dwie łyżki oleju, a gdy się zagrzeje, to dodaj mąkę żytnią i gdy zrobi się delikatna zasmażka, to wlej wtedy mleko roślinne i poczekaj, aż beszamel zacznie gęstnieć. Na koniec dodaj gałkę muszkatołową i wymieszaj. Sos będzie przepięknie pachniał korzennie.

I już – układamy lasagne!

Na dno naczynia żaroodpornego wlej łyżkę żytniego beszamelu. Zakryj dno płatami lasagne, a następnie połóż sos pomidorowy, cukinię, pokruszone tofu i rozmrożony szpinak (bez podgrzewania!). Następnie jeszcze jedna łyżka sosu beszamelowego i kolejne płaty. I tak do końca! Na wierzch połóż plastry cukinii i zalej sosem pomidorowym. W tym kroku możesz dodać płatki drożdżowe – będziesz mieć wrażenie zapieczonego sera.

Piec 40 minut w 180 stopniach na funkcji góra dół. Ozdabiaj ulubionymi ziołami!

 

Smacznego!

wegańska lasagne z ziołami i szpinakiem
Pyszna wegańska lasagne z białkiem roślinnym.

 

Lubisz tradycyjne dania w klasycznym stylu? Odwiedź wpisy z wegańskimi flaczkami lub wegańskim curry.

Jeśli podoba Ci się to, co robię, odwiedź mojego instagrama i FB. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.