Wegański pasztet z soi
Blog dietetyczny,  Przepisy,  Uncategorized

Wegański pasztet z soi

Nie miałam pojęcia, że wegański pasztet sojowy będzie się cieszył tak dużą popularnością! 🙂

Przepis jest banalnie prosty i stosunkowo szybki. Aby przyrządzić go w duchu zero waste, to możesz wykonać go z warzyw pozostałych po gotowaniu rosołu, bulionu czy wywaru. Możesz go też przygotować oddzielnie, a wywar użyć kolejnego dnia do zrobienia np. pomidorówki czy ogórkowej. 🙂

Wegański pasztet z soi

(10 porcji)

  • dwie szklanki gotowanej soi
  • pół selera
  • dwie marchewki
  • jedna pietrusza
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • pół łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/3 szklanki płatków owsianych
  • pół szklanki wywaru, w którym gotowały się warzywa
  • 2 liście laurowe
  • łyżka oliwy z oliwek

Z przyrządów kuchennych potrzebujesz piekarnika, blendera (można to obejść i zgnieść wszystko np. tłuczkiem, czy widelkcem) i garnka.

Wykonanie wegańskiego pasztetu z soi

Soję namocz przez 12 godzin w zimnej wodzie (albo przez całą noc).

Po tym czasie wrzuć ją na sito, dokładnie przepłucz i ugotuj z liściem laurowym do miękkości.

Do niewielkiej ilości wody wrzuć umyte i obrane warzywa korzeniowe – selera, marchewkę i pietruszkę. Gotuj, dopóki warzywa nie zmiękną. Odcedź warzywa od wywaru, ale nie wylewaj go, bo jeszcze się przyda.

Nastaw piekarnik na 180 stopni. Formę nasmaruj oliwą z oliwek, albo wyłóż papierem do pieczenia.

W dużej misce umieść marchewkę, selera, pietruszkę, gałkę muszkatołową, paprykę, sól i pieprz do smaku, płatki owsiane, wywar i soję. Zblenduj wszystko. Masa nie musi być bardzo gładka, mogą zostać pojedyncze ziarna soi, albo większe kawałki, dodaje to fajnej konsystencji pasztetowi. Znam ludzi, którzy w pasztecie nie tolerują żadnych drobin, więc stopień rozdrobnienia pasztetu dostosuj indywidualnie.

Wygładź pasztet i posmaruj oliwą z oliwek na wierzchu. Zapiekaj przez 45 minut, a następnie ostudź.

Gotowe! Wegański pasztet z soi można mrozić i przechowywać w lodówce przez 3 dni.

Najlepiej smakuje ze świeżymi warzywami i żytnim chlebem.

Wegański pasztet z soi, pasztet z soi, wegetariański pasztet
Wegański pasztet z soi, pasztet z soi, wegetariański pasztet

Jeśli szukasz wegańskich przepisów, to koniecznie spójrz na to wegańskie ciasto ze słonym karmelem, białkowe wegańskie curry, wegańskie pulpety albo wegańskie gołąbki.

Koniecznie odwiedź mojego kolorowego i rodzinnego instagrama i profil na FB. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.