bezglutenowe,  bezlaktozowe,  FODMAP,  Przepisy,  Uncategorized,  wegańskie

Wegańskie flaczki (dieta FODMAP)

Ostatnio bardzo chodziły za mną zupa – flaczki. Takie zwykłe, wołowe albo jagnięce flaczki. Jestem osobą, która nigdy nie grymasiła nad podrobami, więc prędzej, czy później smaki dzieciństwa mi się przypomniały. Po wojażach po kilku sklepach mięsnych i niemożności znalezienia ulubionych podrobów do zupy, zniechęcona kupiłam boczniaki ostrygowate, które są dozwolone na fodmapie i, jednocześnie, świetnie imitują fakturę flaczków. Są wegańskie, bezlaktozowe, bezmleczne, bezglutenowe, ale dobre. I to jest najważniejsze.

Wegańskie flaczki (4 porcje)

  • tacka (250 gramów) boczniaków
  • 30 gramów zielonej części pora
  • jedna (mała) marchewka
  • jedna (mała) pietruszka
  • 0,7 l wody (lub wywaru)
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka czerwonej papryki w proszku
  • szczypta chili
  • szczypta imbiru
  • łyżka majeranku
  • 4 łyżki oliwy czosnkowej
  • 3 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • sól i biały pieprz do smaku
  • do ozdoby – natka pietruszki albo selera

Proste jak barszcz. 🙂

Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach tarki. Boczniaki opłukać i pokroić w długie, cienkie plasterki (takie jak flaczki, mniam). Zielone części pora (nie mają tyle fodmap) posiekać. Oliwę czosnkową wlać do garnka i wsypać najpierw warzywa korzeniowe, smażyć minutę, potem boczniaki, smażyć kolejną minutę, dodać pora i uważać, aby się nie spalił, a pali się szybko. Zalać wszystko wodą, dodać koncentrat pomidorowy i resztę przypraw. Ta zupa powinna być konkretna, więc 4 łyżki oliwy czosnkowej to nie jest wcale dużo, ale jeśli komuś zależy na opcji „fit”, to warto przesmażyć tylko boczniaki z porem na oliwie czosnkowej na dobrej patelni, a następnie dorzucić do gotujących się warzyw korzeniowych. Całość powinna zawrzeć i gotować się przez 10 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie zupa jest gotowa do degustacji.

Dla osób, które nigdy nie próbowały jakichkolwiek flaczków zupa ta może być pozytywnym zdziwieniem. Dla mnie było – i to wszystko na fodmapie!

Facebook Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.