Wiosenna zupa z młodą kapustą
Blog dietetyczny,  Przepisy

Zupa wiosenna z młodą kapustą

Prosta zupa wiosenna to było coś, co mi grało w duszy od momentu, jak na targu zobaczyłam młodziutką mokrą kapustkę. Stwierdziłam, że muszę ją wykorzystać do zrobienia czegoś smacznego. Długo nie musiałam czekać! Połączenie świeżej zieloniutkiej kapusty ze szpinakiem i warzywami daje dużo satysfakcji z jedzenia. 🙂

Cynkowe szaleństwo

Ostatnio pozostaję mocno w temacie płodności i cynku. Cynk to taki pierwiastek życia, można powiedzieć król pierwiastków. 👑
Cynk opowiada za setki biochemicznych przemian w organizmie i to jest pewne – gdy jest go za mało, to jest klapa. Brak cynku w występowaniu niepłodności jest bardzo dobrze poznany i te dwie rzeczy bezpośrednio się ze sobą łączą. Cynk jest we wszystkich warzywach kapustnych w dużych ilościach. Także w młodej kapuście, która obecnie podbija miejscowe stragany nie tylko smakiem, ale i taniością. Co bardziej złośliwi mogą mówić, że kapusta to jedzenie biednych. Dla mnie to pożywienie ludzi świadomych.
Ta zupa to propozycja typowo wegańska, ale mam wskazówkę. Cynk lepszą biodostępność ma w towarzystwie żelaza hemowego (niehemowe z roślin trochę obcina wchłanianie), więc jeśli masz problem z niepłodnością, to albo wybierzesz dobrze zbilansowaną dietę wegańską, wegetariańską, albo dorzucisz podrobów lub mięsa do cynkowych bomb. 🙂 W leczeniu chodzi głównie o efekt.

Zupa wiosenna z młodą kapustą (4 porcje)

  • pół główki młodej kapusty,
  • 2 solidne garście szpinaku,
  • mała marchewka,
  • mała pietruszka,
  • kawałek selera (świetnie sprawdzi się też seler naciowy),
  • pęczek świeżego koperku,
  • natka pietruszki do dekoracji,
  • 2 litry wywaru roślinnego,
  • dwie łyżki oleju rzepakowego (u mnie olej zlany znad suszonych pomidorów – ma piękny, głęboki aromat),
  • 2 łyżki kaszy jaglanej (albo kaszki manny),
  • przyprawy: lubczyk ogrodowy (pół łyżeczki),
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie zupy wiosennej z młodą kapustą

…jest bajecznie proste i bardzo szybkie. Do garnka wlej wywar i wrzuć wcześniej umyte i starte na dużych oczkach warzywa –  marchewkę, pietruszkę i selera. Dolej łyżkę oleju. Zagotuj. W tym czasie posiekaj młodą kapustę oraz szpinak i dodaj do gotującej się zupy. Kaszę jaglaną przepłucz i przelej wrzątkiem na sicie, a następnie dodaj do zupy. Gotuj 10 minut aż warzywa zmiękną a kasza dojdzie. Na koniec dodaj przyprawy – sól, pieprz, lubczyk ogrodowy, natkę pietruszki oraz pęczek pachnącego i świeżutkiego koperku. To wszystko! Smacznego.

Dla kogo wiosenna zupa z młodą kapustą?

Zupa jest perfekcyjna – pachnie wiosną i wczesnym latem. Jako dietetyk polecam ją dla osób z cukrzycą typu 2, kobiet z cukrzycą ciężarnych, insulinoopornych. osób dbających o linię, jako uzupełnienie diety kobiet i mężczyzn starających się o dziecko.

Lekka wiosenna zupa z młodą kapustą i szpinakiem
Lekka wiosenna zupa z młodą kapustą i szpinakiem

 

Chcesz poznać więcej lekkich przepisów? Spójrz na ten przepis na wegańskie flaczki czy wiosenny chłodnik. Jeśli podoba Ci się to, co robię, odwiedź mojego instagrama i FB. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.